Web, Mobil és Marketing Blog

Mobil App - Natív és hybrid alkalmazások


Az okostelefonok elterjedtsége és a technikai fejlettségük rengeteg lehetőséget kínál ahhoz, hogy a fejlesztő csapatok nagyszerű, innovatív alkalmazásokat készítsenek a különféle platformokra (Android, iOS, WP8, Firefox OS stb.). Mindezt nagyban támogatja a megrendelői piac részéről mutatkozó igény, hogy szolgáltatásaikat vagy éppen új elképzeléseiket változatos mobil applikációkkal támogassák.

Későbbiekben fogunk írni a mobilra történő fejlesztés technikáiról, de először ismerjük meg, hogy mely alkalmazástípusok közül választhatnak a fejlesztők és megrendelők.

Natív alkalmazások

A "legelegánsabb" megoldás a natív irány. Ez esetben minden platformra a saját programozási nyelvén készül az alkalmazás (Android -> Java, iOS -> Objectiv C). Garantált az alkalmazás teljesítménye (performance), valamint a platformhoz igazodó UI megjelenés és az eszköz szenzorainak, hardvereinek teljes elérése.

Hybrid alkalmazások

A hybrid alkalmazások lényege hogy webes technológiák felhasználásával (HTML5, CSS, Javascript) natív érzetet nyújtanak, valamint különféle pluginek által az eszköz hardvereit is - többé-kevésbé - használják. Előnye a fentiekből adódik, viszonylag gyors és költséghatékony fejlesztési folyamatot jelent azoknak, akik jártasak a webtechnológiákban. Amit viszont fontos hozzátenni, hogy az ilyen alkalmazások teljesítményre meg sem közelítik a natív megoldást, a különféle effektusok, hosszabb listák navigálása sok készüléken darabos, szaggatott.

Összegző gondolatok

Személy szerint inkább a natív irányt preferálom, ugyanakkor vitathatatlan a hybrid alkalmazások létjogosultsága. Utóbbi kapcsán - mivel végül is mobilalkalmazásokról beszélünk - túlzás azt mondani, hogy csupán némi HTML és Javascript kód elégséges egy fejlesztéshez, hiszen nélkülözhetetlen a platformok és szolgáltatásaik működésének ismerete. A két irány között jelentős teljesítménybeli eltérés jelenleg a natív szemléletet erősíti, de ha feltételezzük, hogy pár év múlva a mostani csúcskategóriás készülékek felszereltsége lesz átlagosnak mondható, akkor a jövőben ez már kevésbé lesz mérvadó.

   


   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése